Sisäisen kellon kääntäminen

Kirjoittelin tossa about kuukausi takaperin tavoitteestani tehdä itsestäni enemmän aamuihminen. Kyseinen postaus löytyy täältä. Oon tosiaan teini-ikäisestä asti viihtynyt peiton alla vähän liiankin hyvin, ja vuorokauteen unien jälkeen jäljelle jäävä tuntien määrä alkoi harmittaa mua, joten päätin yrittää muutosta.

Vaikka näin lyhyessä ajassa ei ehkä ihmeitä ole kerennyt tapahtumaan, olen huomannut kuitenkin positiivista kehitystä. Edellisen postauksen kommenteissa toivottiin vinkkejä sisäisen kellon kääntämiseen, joten tässä ois mun omia hyväksi havaittuja toimintatapoja! Nää on aika perusjuttuja, mutta ainakin mun kohdalla toimivia. Oon alkanut nauttia aamuista paljon aikaisempaa enemmän.


Wake Up Light. Sain joitain vuosia sitten vanhemmiltani herätysvalon joululahjaksi. Lukioaikoina käytin sitä pitkään joka aamu, mutta omaan kotiin muuton jälkeen se on jäänyt pölyttymään varastoon. Tätä projektia aloitellessa kuitenkin kaivoin sen esiin, ja mulla siitä on ainakin suuri apu! Varsinkin pimeänä vuodenaikana herätysvalo on tosi tarpeellinen, sillä mun on ainakin vaikea herätä pimeässä huoneessa herätyskellon soidessa.

Kahvi ja lasi vettä. Kahvi ja sen tuoksu vaan kuuluvat aamuun ja vesilasillinen virkistää elimistöä. Oon alkanut juoda kahvia säännöllisesti vasta vuosi tai pari sitten. Yritän aina ehtiä keittää kahvit kotona, jotta ei kuluisi niin paljon rahaa take away -kahvehin.

Nukkumaanmenon ajottaminen herätysajan mukaan. Yritän nukkua joka yö 7-8 tuntia. Mulla ei ole yleensä kovin aikaisin aamulla mitään menoja, joten se mahdollistaa riittävät yöunet, vaikka nukkumaanmeno olisikin vähän venynyt. Myönnän, että se venyy edelleenkin välillä vähän turhan myöhäiseksi, varsinkin viikonloppuisin.

Aamiainen. Kun varaa herkullisia aamupala-aineksia valmiiksi, on paljon kivempi nousta herkuttelemaan niillä.

Sovitut menot. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa päivä kuin esimerkiksi aamiaistreffit ystävän kanssa. Kun sopii menoa aamupäivälle, ei ole mahdollisuutta jäädä sängynpohjalle lojumaan. 

Aseta herätyskello tai puhelin käden ulottumattomiin. Kun joudut kerran jo nousemaan sängystä herätysäänen soidessa, et toivottavasti todennäköisesti enää kömmi takaisin peiton alle.

Älä torkuta! En tiedä, miten mulle on tullut niin tavaksi torkuttaminen, mutta siitä ei oikeasti ole mitään hyötyä. On vain ärsyttävää heräillä lyhyen ajan välein ja torkuttamisen jälkeen olo on entistä tokkuraisempi.

Nouse ylös vaikka väsyttää. Herätyskellon soidessa olo on monesti väsynyt, mutta piristyminen tapahtuu tosi nopeasti, kun vaan alkaa puuhailla jotakin. Mulla käy nimittäin helposti niin että jos en ensimmäisellä herätyksellä nouse, nukun helposti parikin tuntia pidempään kuin olin ajatellut.. Iltapäivällä voi ottaa pienet päiväunet, jos olo on väsynyt.

Unirytmi kääntäminen sisäinen kello

Aikaisemmin mulla ei olisi tullut kuuloonkaan herätä vapaapäivinä 7-8 aikaan, mutta nykyään monesti nousen siihen aikaan. Tämäkin toki vähän vaihtelee, ja välillä tulee nukuttua pidempään. Mulla ei ole onneksi ikinä ollut mitään nukahtamisvaikeuksia ja nukun pääsääntöisesti tosi hyvin. Henri vitsailee välillä, että voisin nukkua missä vaan ja milloin vain. Tavoitteena nyt kuitenkin olisi saada unirytmi säännölliseksi. Mä olen iltaisin aina jotenkin tosi virkeä, ja voin helposti valvoa pitkälle yli puolen yön. 

Kaikille aamuihmisille tää on varmaan ihan itsestäänselvyys, mutta aamut on oikeasti niin ihania!! On niin parasta istuskella rauhassa sohvan nurkassa kahvia hörppien ja päivään valmistautuen. Tää on mulle ihan uutta, mun aamut on nimittäin aina ollut sellaista härdelliä - torkutusta, kauheella kiireellä valmistautumista ja ovesta ulos tai sitten taas vapaapäivinä on nukuttu koko aamupäivän ohi. Näin ollen oon erittäin tyytyväinen ja koitan jatkossakin pysytellä tällä muutoksen tiellä. ;)

Vinkit sisäisen kellon kääntäminen unirytmi

32 kommenttia

 1. Kyllä se rytmin vaihto vielä onnistuu! :) Mäkin mietin että pitäiskö tollanen herätysvalo hankkia niin se vois auttaa heräämisessä! Muut vinkit kyllä otan myös käyttöön, kiitos näistä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin uskon! Kunhan en retkahda enää vanhoihin tapoihin :) Herätysvaloa kyllä suosittelen, varsinkin pimeämmälle vuoden ajalle! Mulle itselleni on todella hankalaa päästä sängystä ylös jos ulkona on ihan pimeää. Ihana kuulla! Eipä kestä ja kiitos kommentistasi Viivi ♥

   Poista
 2. Vaikka herätyskellon soidessa väsyttäis, se ei välttämättä tarkota et ei oo nukkunu tarpeeks! Se riippuu ihan siitä heräätkö syvästä vai kevyestä unesta (täst huomaa etten oo vähää aikaa muuta tehny ku opiskellu ;D) ;) ja jos oot huomannu, että 7-8h unta on sulle sopiva määrä, nii kannattaa vaan nousta vaikka oiski tosi väsyny olo, koska jos on nukkunu tarpeeks nii kyl siit sit piristyy nopee! :))

  -Vilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! ♥ Sä kyllä tiiät paljon näistä asioista! =) Lähemmäs 8 tuntia on semmonen täydellinen uniaika mulle, seittemällä pärjää hyvin! Se on kyllä totta että jo muutaman minuutin päästä heräämisestä olo on jo paljon pirteämpi :)

   Poista
 3. Noi sun vinkit on kyllä ihan totta. Etenkin kahvi & valo auttaa tosi paljon :D Ihanaa herätä nyt aamuisin, kun on jo niin aikaisin valoisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Mulla kahvi on kuulunut aamuihin oleellisemmin vasta viimeaikoina, ja valo on se tärkein heräämisen avustaja :) Mä oon myös eilen ja tänään varsinkin iloinnut siitä, että vielä kasin jälkeen illalla on suht valoisaa! Ihanaa, kevät ♥

   Poista
 4. Vitsi miten kauniita kuvia Millaseni<3 Ja erittäin hyviä vinkkejä! Oon huomannu kans et kivat tekemiset heti aamulla auttaa nouseen ylös!:]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hassua ajatella että kuvat on jo yli puoli vuotta sitten otettuja, aika menee niin nopsasti! ♥ Niinpä! Just jos on sopinut vaikka näkevänsä jotain kaveria niin pääsee hyvillä mielin ylös vähän aikaisemminkin :)

   Poista
 5. Olen myös huomannut, että aamulla veden juominen tyhjään vatsaan herättää elimistön :) Eikös se Marco Bjurströmkin juo puoli litraa vettä heti aamulla - muistan hänen kertoneen. Keho kuivuu yön aikana ja nestetankkaus on paikallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha mä en ookaan kuullut tosta Marcon kikasta, mutta joo ehdottomasti vedenjuonti piristää ihan pitkin päivää! Muutenkin kun koittaa pari litraa päivässä juoda vettä niin se on hyvä polkaista käyntiin jo heti ihan aamusta :) Kiitti kommentista mami ♥

   Poista
 6. Onpa hyviä vinkkejä! Kylmä vesi ja kahvi toimii mullaki ;) Ja ehkä tärkeintä mulle on kuitenkin se, että menee siinä 10-11 aikoihin nukkumaan. Mun on nimittäin PAKKO saada 8 tuntii yöunta, muuten oon ihan väsynyt koko päivän :( Ihania kuvia! <3 pus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hani! Mulla on aina tavotteena mennä ennen 12 nukkumaan mutta aina ei ihan onnistu!! Yökyöpelin tavat on juurtunu tiukkaan :D Hyvä että tiiät mikä on sulle sopiva määrä, toivottavasti ehit yleensä nukkua ton 8 tuntia! :) Jee, huomenna nähään, niin kivaa ♥

   Poista
 7. Toi sovitut menot on kyl hyvä! (Y) Itteeni kummasti virkistää kun tietää että on jotain :D

  VastaaPoista
 8. Olipas tosi hvyä postaus! :) Toimii kyllä kun vaan itekin ryhdistäytyis asiassa, mutta eiköhän nyt kevään tullen oo helpompaa!

  http://m-stay-fresh.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Marianne ♥ Oot kyllä oikeessa, mä en ehkä ois pystynyt alottamaan tällasta projektia syksyn tai talven pimeyden keskellä! Valoisuus auttaa ja helpottaa kummasti :)

   Poista
 9. Nämä on kaikki kyllä todella hyviä vinkkejä, joita on itse tullut kanssa testailtua lähiaikoina :) Aikaisemmin aamulla herääminen saa päivään ihan uudenlaista energiaa ja tuntuu kerkeävän tehdä paljon enemmän kaikkea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyttä totta ♥ On niin kiva kun vuorokauteen jää enemmän tunteja, jotka voi käyttää kaiken kivan puuhailun parissa :) Jos nukkuu pitkään ja on vaikka iltavuoro niin siinä se koko päivä sitten hurahtaakin!

   Poista
 10. Voi vitsit että sä oot kyllä kaunis♥! Itse oon niin iltaihmisiä kuin olla ja voi. Pystyn helposti valvomaan yön pikkutunneille ja rakastan nukkua sinne kymmeneen yhteentoista. Toki siinä on ne omat haittapuolensa sen päivän lyhyeksi jäämisen takia. Joskus kyllä saan kiskottua itseni ehkä yhdeksältä ylös ja se jos joku on jo paljon, haha :'D Rauhalliset pitkät aamut on niin mun juttu mutta joskus on ihana herätä vähän aiemmin niin kerkeää tekemäänkin enemmän ja mikäs sen motivoivampaa kuin jokin sovittu meno:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kiitos samoin ♥ Haha joo mullekin oli ennen ihan ihme jos nousin vapaapäivänä vaikka yhdeksältä :D Onneks näihin juttuihin pystyy omilla valinnoilla vaikuttamaan :)

   Poista
 11. Tosi kiva postaus ja hyviä vinkkejä! Mäkin aloitin tällaisen projektin aamuihmiseksi muuttumisesta vuoden alusta ja ensin se toimikin, kunnes aloin lipsumaan nukkumaanmenon kanssa. Nyt olen taas jumiutunut vaikeisiin aamuihin ja väsymykseen. :/ Täytyy taas motivoitua uudelleen tämän asian kanssa, koska tosiaan aikaisin herääminen ja riittävät yöunet vaikuttavat niin merkittävästi koko päivän energiaan ja mielialaan. :)

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! :) Oi oi, mullakin on välillä vähän siinä rajoilla että repsahtaisin takas vanhoihin tapoihin :D Niinpä, on paljon kivempi heräillä vähän aikaisemmin että jää enemmän aikaa kivoille jutuille :) Mulle tulee välillä tosi turhautunut olo jos tuntuu että oon nukkunut kaiken ohi :D Tsemppiä!! :)

   Poista
 12. Mie oon huomaamatta siirtänyt kelloani! :D valoisat aamut ja päättäväisyys ovat saaneet miut nousemaan aikaisin, mutta tietysti viikonloppuna olisi kiva nukkua pidempään, eikä heräillä seiskasta eteenpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi toi on hyvä, oispa mullakin käynyt noin :'D Jeps, viikonloppuisin vois hyvällä omatunnolla ottaa vähän iisimmin ja nauttia pidemmistäkin unista :) Mulla tosiaan uni maistuu jos vaan annan itelleni luvan jäädä sänkyyn makoilemaan aamuisin :D

   Poista
 13. Tosi ihana kuulla että oot saanut käännettyä sun vuorokausi-rytmiä! Siitä se lähtee. Oikeassa olet, ihanaa nauttia rauhallisesta aamusta kun ei ole mihinkään kiire ja on aikaa tehdä juttuja joista pitää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu :) Niinpä! On niin kiva huomata aamulla että on useampi tunti aikaa ennen kuin täytyy olla jossain :) <3

   Poista
 14. Hyviä vinkkejä! :) Ite torkutan vain yhden kerran ja tykkään, että on aina kaks herätystä varmuuden vuoksi jos ekan laittaa vahingossa kiinni haha :D Aamulla on pakko saada kahvia ja mennä parvekkeelle, se piristää! Musiikki ja valot päälle niin kyllä herää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MITEN onnistut jättämää sen siihen yhteen torkutukseen! :D Mulla menee kaikki ihan plörinäks jos lähen torkuttamisen tielle :DD Oi, oispa meilläkin parveke! Varsinkin nyt kun aurinko alkaa jo ihanasti lämmittää...<3 Aamukahvit parvekkeella on varmasti tosi jees! =)

   Poista
 15. Olipa kiva postaus ja hyviä vinkkejä! :) Itselleni on juurtunut sellainen perus rytmi, että herään siinä 7:30-8:30 välillä yleensä joka aamu, tosin joskus saattaa hieman venähtää ja nousen vasta puoli 10 aikaan sängystä, haha :D En osaisi enää kuvitellakaan että nukkuisin puolille päivin - silloin kyllä tuntuu että puolet päivästä on jo mennyt hukkaan :/ Ihana kuulla että siekin olet jo pikkuhiljaa päässyt aikaisempaan rytmiin kiinni, ja nopeasti se sisäinen kellokin siihen tottuu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihana kuulla että tykkäsit ♥ Tosi kiva että sulla on unirytmi noin hyvässä jamassa!! :) Mullakin on nyt tulossa työputki joka sisältää paljon aikaisia aamuja niin ehkä sekin osaltaan avittaa tätä rytmin kääntämistä :)

   Poista
 16. Musta on myös ehkä viimeisen vuoden aikana kuoriutunut aamuihminen ja allekirjoitan ihan nää kaikki kohdat! Varsinkin toi heti sängystä ylös nouseminen auttaa ihan älyttömän paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kiva kuulla ja antaa itellekin lisämotivaatiota kun kuulee muiden onnistuneen samassa! :) Niinpä, vaikka sillä hetkellä ei millään huvittais niin kyllä se palkitaan kun saa itsensä kiskottua ylös :)

   Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni! ♥

Instagram: millamarinak
Snapchat: millamarinak
Youtube: Milla Kantonen